Kimchi to rdzennie koreańskie danie składające się z warzyw, przypraw i różnych dodatków poddanych procesowi fermentacji dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Białe, nieostre Kimchi jest świetną alternatywą dla osób z problemami trawiennymi ….
Prawie każdy, przynajmniej raz w życiu, natknął się na tajemnicze wyrażenia – mikrobiota, mikrobiom czytając teksty o zdrowiu. Podejrzewamy, że życie bez własnej mikrobioty byłoby ryzykowne, ale mamy dość niejasne pojęcie o tym, co to dokładnie jest.
Uprzemysłowienie rolnictwa, wprowadzenie chemicznych środków ochrony roślin, wynalezienie sztucznych barwników, wzmacniaczy smaków i zapachów, emulgatorów i konserwantów i zastosowanie ich w przetworzonej żywności…
Ideą przewodnią amerykańskiego projektu z lat 90 tych odkodowania genomu ludzkiego i stworzenia mapy genów była hipoteza, że za każdym stanem chorobowym kryje się jakiś odpowiedzialny za niego zmutowany gen.
Żyjemy na świecie, gdzie hasło „zrób to sam” stanowi coraz ważniejszą część naszego życia. Pomoc naszym mikrobom jak najbardziej wpisuje się tę światową tendencję.